Uitzonderlijk gesloten zaterdag 11 november
Ik heb dit bericht gelezen

Varken in kruidenkorst

Porc batallé epicé 1

Voor dit recept hebben wij gekozen voor de presa van het Ibérische Batallé el Unico. Dit ras is opgegroeid op de flanken van de Sierra Nevade, dichtbij Granada in het Zuiden van Spanje. Hij is opgregroeid volgens het slowfarm principe. Het vlees is redelijk gemarmerd wat een heerlijke en sappige smaak geeft. U kunt dit vlees ook in steaks snijden, maar voor dit recept laten we het op z'n geheel.

Voor je het vlees bereid, raden wij aan om het vlees een uurtje op voorhand uit te halen.

Porc epices 13

Eerst beginnen we met de kruidenkorst. Hier hebben we gebruik gemaakt van rozemarijn en thijm. Daarna voegen we nog (boere)boter, olijfolie, rode ui en broodkruim (kunt u vragen in de slagerij). U brengt al deze ingrediënten in de blender en mixed ze tot alles goed gemengd is. Indien de boter teveel plakt aan het mes, mag u nog wat olie toevoegen.

Porc batallé epicé 3
  • Kruid het vlees lichtjes met peper en zout.
  • Verwarm een klompje boter in een braadslede.
  • Bak een korstje aan elke kant van het vlees.
Porc batallé epicé 6
  • Na het korstje mag je grof gesneden rode ui toevoegen in de braadslede.
  • Doe het vuur uit en napeer de kruidenmengeling op het vlees.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Indien gewenst kunt u nog enkele trostomatjes met een takje rozemarijn en wat honing toevoegen.
  • Voeg het geheel in de oven, liefst met een kerntemperatuurmeter om zo tot 67°C te komen.
  • Indien u geen thermometer hebt, raden wij +- 40min voor 500-700gr aan.
    • Om zeker te zijn, mag u na deze tijd gerust het stuk vlees even in 2 snijden.
Porc batallé epicé 7
  • Wanneer het vlees klaar is (lichtrosé gebakken), haal het uit en snijd in schelletjes
  • U kunt dit vlees serveren met een jussaus, een bruine saus, een bruine looksaus of andere.
  • Van groentjes kan je allerlei verse seizoensgroentjes gebruiken. Wij gingen voor gestoomde spruitjes en bloemkool, krielaardappeltjes in dezelfde kruiden, kerstomaatjes en rode ui.
  • U kunt ditzelfde recept maken met een varkensgebraad, of andere iets dikkere malse stukken vlees, liefst met een licht vetlaagje aan om smaak en sappigheid te behouden.
  • Smakelijk
Ga terug naar tips en gerechten

Op de hoogte blijven?